Road Trip 50 States, USA - Isma Monfort

Fotografia de Viatges: la mort d’una professió?

Qui obre un blog a ple agost de 2020?

Encara més, qui obre un ‘blog’ al voltant de la Fotografia de Viatges en mig d’una pandèmia que no ens permet sortir de casa?

M’hi he animat després de llegir un article a la web de ‘Pics of Asia amb el provocador títol de “Està morta la Fotografia de Viatges?”. En ell descriuen en un to no massa optimista l’estat actual de la professió, així com les claus per entendre com hem arribat fins aquí.

En resum parlen de com en els últims anys la tecnologia i el fet mateix de viatjar, han estat molt més accessibles que en el passat. De com els vols ‘low cost’ i poder disposar d’una càmera decent en tot moment amb connectivitat a internet a les nostres butxaques, ha facilitat que sorgeixin milers de nous creadors per tot el món capaços de crear imatges fantàstiques que es poden compartir a l’instant.

Però també apunten com aquesta abundància d’imatges i gent disposada a fer-les, per força, ha fet baixar els preus que es paguen a una indústria editorial molt castigada també per la baixada d’ingressos provinents de la publicitat. I, alhora, de com s’han popularitzat certes tendències típiques d’‘influencers’ que poc tenen a veure amb el gènere (encara que insisteixin en etiquetar les seves fotos amb #TravelPhotography i les seves variants).

En definitiva, descriuen un còctel desastrós que sembla haver-se endut per endavant tota una professió de la qual ara mateix només en poden viure quatre afortunats i no sense dificultats.

Així doncs, ha mort la Fotografia de Viatges?

És evident que no.

Potser ha desaparegut (o ho farà en breu) com a professió, però aquí el més important sempre han estat les experiències viscudes i el que aprenem en el trajecte. Les fotos? Només són testimonis de que un dia ens vam atrevir a fer una passa o dues cap allò que desconeixiem i que, si han estat ben fetes, ens permetran explicar-ho a qui ens vulgui escoltar.

Mentre hi hagi un sol de nosaltres fent fotos amb l’esperit adequat, la Fotografia de Viatges i Documental seguirà estant ben viva.