Documentar

Fotografiar sovint és documentar. Però no sempre, és clar, també existeix la fotografia amb finalitats publicitàries o artístiques (per exemple). Tot i això, la gran majoria dels mortals quan traiem la càmera de la funda o la butxaca, ho fem normalment per capturar, i així poder documentar, un moment que ens ha semblat important, interessant, curiós o emotiu.

Particularment, m’agradaria creure que els anys que he passat fent fotografies dels meus viatges i prenent notes de les experiències viscudes he estat documentant. Però, com podem donar valor a tota la feina feta i el material obtingut?

Avui com mai tenim la sort de comptar amb un munt de facilitats per autopublicar-nos (xarxes socials, blogs, pàgines web, llibres autofinançats…), quelcom que ha rebaixat enormement les barreres d’entrada i ha facilitat la capacitat d’expressió i participació. Autopublicar-se és, més que mai, una molt bona opció a l’abast de gairebé tothom qui vulgui mostrar la seva obra.

Però, mentre que el grau d’exigència i rigor ètic de les obres documentals autopublicades només depenen, en el fons, de l’autor del material; en projectes col·laboratius com la Viquipèdia ens trobem amb tot el contrari. I és que són espais on podem publicar contingut documental d’elaboració pròpia, però on aquest serà revisat i, si cal, editat per altres participants.

Escriure una bajanada a la Viquipèdia és extremadament fàcil, però que hi quedi visible més enllà d’uns minuts o hores no ho és tant. De quin altre projecte a la xarxa podem dir el mateix? A la Viquipèdia són també els mateixos usuaris els que fan de moderadors a partir d’unes normes prou estrictes en un esforç de mantenir la bona qualitat de tot el que s’hi publica.

És evident que no tots els continguts tenen cabuda a la Viquipèdia, així que no hem d’aspirar a tenir-hi tots els nostres continguts documentals, només faltaria. Tot i això, sí que pot ser un excel·lent complement per aportar alguns detalls d’un viatge o experiència que poden arribar a contribuir a fer més gran aquest essencial projecte d’internet.

Si, per un motiu o un altre, acabem generant continguts documentals adequats per a l’enciclopèdia lliure d’escala global a la xarxa, no hauríem de poder fer un esforç per contribuir a fer-la encara més interessant?

I, a 2022, quina podria ser l’eina més completa per a documentar?

Cada vegada tinc menys dubtes que el telèfon mòbil intel·ligent té pràcticament tot el que ens cal per sortir a generar material documental pensat per un entorn digital (com és, per exemple, el de la Viquipèdia). Ja sigui per la seva versatilitat com per totes les metadades que constantment està generant de la nostra activitat, el telèfon mòbil és molt probablement l’eina que més ens facilitarà enregistrar, fotografiar, escriure, localitzar i, finalment, publicar o compartir.

___