Documentar

Fotografiar sovint és documentar. Però no sempre, és clar, també existeix la fotografia amb finalitats publicitàries o artístiques (per exemple). Tot i això, la gran majoria dels mortals quan traiem la càmera de la funda o la butxaca, ho fem normalment per capturar, i així poder documentar, un moment que ens ha semblat important, interessant, curiós o emotiu.

Particularment, m’agradaria creure que els anys que he passat fent fotografies dels meus viatges i prenent notes de les experiències viscudes he estat documentant. Però, com podem donar valor a tota la feina feta i el material obtingut?

Avui com mai tenim la sort de comptar amb un munt de facilitats per autopublicar-nos (xarxes socials, blogs, pàgines web, llibres autofinançats…), quelcom que ha rebaixat enormement les barreres d’entrada i ha facilitat la capacitat d’expressió i participació. Autopublicar-se és, més que mai, una molt bona opció a l’abast de gairebé tothom qui vulgui mostrar la seva obra.

Però, per desgràcia, aquestes facilitats per publicar també han introduït algunes conseqüències no desitjades, com són els casos de desinformació. I és que molt sovint els continguts poden no haver passat per cap control. El grau d’exigència i rigor ètic només depenen, en el fons, de l’autor del material.

És aquí on projectes col·laboratius com la Viquipèdia, l’enciclopèdia lliure d’escala global a la xarxa, hi tenen molt a dir. Espais on podem publicar contingut documental d’elaboració pròpia, però que alhora serà revisat i, si cal, editat per altres participants. I és que a la Viquipèdia són també els mateixos usuaris els que fan de moderadors a partir d’unes normes prou estrictes en un esforç de mantenir la bona qualitat de tot el que s’hi publica.

Escriure una bajanada a la Viquipèdia és extremadament fàcil, però que hi quedi visible més enllà d’uns minuts o hores no ho és tant. De quin altre projecte a la xarxa podem dir el mateix?

És evident que no tots els continguts tenen cabuda a la Viquipèdia, així que no hem d’aspirar a tenir-hi tots els nostres continguts documentals, només faltaria. Tot i això, sí que pot ser un excel·lent complement per aportar alguns detalls d’un viatge o experiència que poden arribar a contribuir a fer més gran aquest essencial projecte d’internet.

I, a 2022, quina podria ser l’eina més completa per a documentar?

Cada vegada tinc menys dubtes que el telèfon mòbil intel·ligent té pràcticament tot el que ens cal per sortir a generar material documental pensat per un entorn digital (com és, per exemple, el de la Viquipèdia). Ja sigui per la seva versatilitat com per totes les metadades que constantment està generant de la nostra activitat, el telèfon mòbil és molt probablement l’eina que més ens facilitarà enregistrar, fotografiar, escriure, localitzar i, finalment, publicar o compartir.