Documentar a 2022

Fotografiar sovint és documentar. No sempre, és clar, també hi ha la fotografia amb finalitats publicitàries o artístiques. Però la gran majoria dels mortals quan traiem la càmera de la funda o la butxaca, ho fem per capturar i així poder documentar un moment que ens ha semblat important, interessant, curiós o emotiu. M’agradaria creure que en els anys que m’he passat fent fotografies i escrits dels meus viatges he estat documentant.

Però, té tota aquesta documentació algun valor? I, si el té, com es fa un bon exercici de documentació a 2022?

Probablement, però, el primer que hem d’entendre i el que més ens ajudarà a organitzar-nos, és saber per a qui volem documentar. D’entrada veig tres possibilitats molt clares: per a un mateix, per a cercles propers (família, amics…), o per a desconeguts o públic general. Per a les dues primeres, en la majoria d’ocasions, estem parlant de materials que es mantindran en l’àmbit privat i que per tant no exigeixen un rigor més enllà del que nosaltres en bona consciència hi vulguem aplicar. Però per a l’última, passa tot el contrari.

En major o menor mesura, sempre ha existit la possibilitat d’autopublicar-se. Tanmateix, en un moment com l’actual això és més fàcil que mai. Només cal un compte a una xarxa social o obtenir un domini web (com aquest mateix) per no haver de dependre de ningú a l’hora de publicar documents, imatges, opinions, o recerques. Les barreres d’entrada són més baixes que mai i els filtres gairebé inexistents (la qual cosa no és necessàriament dolenta).

Potser per això les grans empreses tecnològiques es trenquen les banyes i destinen tants esforços a perfeccionar algoritmes que destren el gra entre tanta palla. El problema és que per a elles el ‘gra’ normalment són els continguts que poden rendibilitzar, no necessàriament aquells que més valor tenen per si mateixos. No ens en podem refiar del tot per establir la qualitat i el valor documental d’allò que s’hi publica. I si no, qui triomfa a Instagram, Twitter, o TikTok? I a la Viquipèdia?

D’acord, no és del tot just situar la Viquipèdia al costat de les xarxes socials més populars, són projectes molt diferents. Però sí que tenen quelcom en comú que no és menor, i és que el contingut l’aporten els mateixos usuaris. A la Viquipèdia, però, són també els mateixos usuaris els que fan de moderadors a partir d’unes normes prou estrictes en un esforç de mantenir la bona qualitat de tot el que s’hi publica. Escriure una bajanada a la Viquipèdia és extremadament fàcil, que s’hi quedi més enllà d’uns minuts o hores no tant. De quin altre projecte a la xarxa podem dir el mateix?