Seguint les Eleccions Presidencials Americanes (amb i sense acreditació)

Aprofito que s’acosten unes noves Eleccions Presidencials als Estats Units d’Amèrica per fer un cop d’ull a l’arxiu fotogràfic. Són imatges captades entre el 2012 i el 2017, els anys en els que més activament em vaig moure pels EUA, i en els que vaig tenir l’oportunitat de seguir d’aprop les campanyes d’Obama al 2012 i de Trump al 2016.

Convenció Republicana de 2016 a Cleveland, Ohio.

Grans actes com les convencions Demòcrata i Republicanes al 2016, però també minúsculs actes de candidats menors durant les primàries en les que en prou feines aconseguien reunir un centenar de seguidors.

Cobrir unes eleccions americanes en el terreny és tota una odissea que més val no plantejar-se. Els principals candidats es mouen entre estats a diari i només uns quants periodistes privilegiats poden seguir-los en els avions oficials. A la resta ens queda l’opció de triar bé els events als que volem assistir i construir projectes que no requereixin ser allà on és el candidat de cada patit.

Però si un sap jugar bé les seves cartes segur que podrà trobar la manera de ser a prop dels protagonistes i, amb sort, trobar un bon angle per fer-li la foto. Per aconseguir-ho cal oblidar-se dels principals actes de campanya, com les enormes convencions a l’estiu, i cercar els petits actes en zones rurals del país. Molt menys massificats i més propers al públic que hi assisteix.

Acte de campanya d’Obama a Las Vegas (2012).

I el dia de les eleccions? Te l’has de jugar. El 2012 era a Utah, estat molt conservador i en el que normalment guanyen els Republicans, així que em vaig decantar per anar a la seu republicana a veure com anaven arribant els resultats. Però va acabar guanyant Obama, així que vam anar a dormir ràpid.

El 2016, en canvi, tot semblava indicar que Hillary seria la gran guanyadora i el Jacob K. Javits Convention Center de Nova York estava més que preparat per celebrar-ho amb centenars de periodistes acreditats. Tots sabem però, que no tot va anar com s’esperaven i que la “festa” va acabar amb plors i llàgrimes entre els seus (i sobretot les seves) seguidores.

Periodistes esperant resultats al Jacob K. Javits Convention Center de Nova York.

…què passarà enguany?

1.Seguidor de Trump el 2016 venent samarretes. 2.Convenció Demòcrata de 2016 a Philadelphia, Pennsylvania. 3.Acte de Mitt Romney a Carolina del Sud (2012). 4.Punt de votació a Texas. 5.Acte de campanya de Bernie Sanders a Washington DC (2016). 6.Acte de Ron Paul, republicà, a Carolina del Sud (2012).